Translate

събота, 14 юли 2018 г.

Основни видове пси-явления

Пси-явленията са по-известни още като паранормални явления. 

Според парапсихологичната хипотеза, това са неизследвани или слабо изследвани сложни биофизични явления и механизми, които са пряко или косвено свързани с дейността на психиката на човек или друго живо същество. 

Първоначално интересът на изследователите е бил насочен към екстрасенси, медиуми и прочие, но всички изследвания от този вид доказвали единствено или мошеничество, или психично заболяване, или суеверие, но не и реално пси-явление. Поради тази причина въпросната линия на изследване е зарязана. 

 В момента се изследват- 

 - изменени състояния на съзнанието (естествени трансови състояния); 
 - ясновидство; 
 - ксеноглосия (спонтанно използване на чужд език без да е бил предварително изучаван); 
 - психокинеза; 
 - материализация и дематериализация на предмети; 
 - пирокинеза; 
 - левитация; 
 - формиране на двойници (фантоми); 
 - други;

Съществуват най- различни класификации на пси - явленията. Представям по-известните сред тях.

 1. Психофизични явления- включва анализ на възприятийните и на мисловните процеси чрез изследването на ефекта върху субективното преживяване след въздействието с определени стимули. По тази линия редица парапсихолози са търсили дали е възможно да съществува:

- ясновидство -  получаване на информация за събития - бъдещи, настоящи или минали, за които изследваното лице няма как да получи информация предварително;

- телепатия - възприемане на чужди мисли;

- левитация - нарушаване на законите на гравитацията;

- телекинеза - преместване или огъване на предмети;

- пирокинеза - предизвикване на огън;

 и т.н. 

2. Биоенергетични явления- базира се на теориите на известния психолог Вилхелм Райх. Не изцяло доказани, но и не изцяло отхвърлени. Акцентира се на биотоковете в тялото и тяхното усещане. Това е базирано върху създадената от Райх от неговите ученици Александър Ловен и Джон Пиеракос теория, която акцентира върху връзката между тяло и съзнание.  

3. Изпадане в особени състояния на съзнанието (естествени трансови състояния) - тук попада изследването на съня и на всякакви видове трансови състояния, до които се достига без да е замесен приемът на неща като алкохол, наркотици, хапчета и т.н. 

4. Други - в тази група попадат абсолютно всички пси-явления, които не се вписват в горните групи и са със сложна, все още не напълно изяснена природа.

Автор: админ на taro-gadatel.blogspot.bg

2 коментара:

  1. Благодаря за интересната статия, малко теория никога не е излишна.

    +1 от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам да проуча нещата теоретично максимално добре, преди да ги обвържа с практика. Само дето имам и лошия навик понякога да прекалявам с това... :)

    ОтговорИзтриване