Translate

вторник, 27 март 2018 г.

Таро на Райдър - Уейт

Тарото на Райдър - Уейт е един от най-популярните варианти на колода таро. То е разработено през 1910 г. от известния британски окултист и езотерик Артур Едуард Уейт. Първият издател бил Уилям Райдер. От тук идва името на колодата като таро на Райдър - Уейт. 

Тарото на Райдър - Уейт, нарисувано от Памела Колман Смит, като е базирано на Марсилското таро. Символиката на картите е разяснена в книгата "Картинен ключ към Таро" на Уейт. Там са описани основни начини за гледане, както и значението на всяка карта. 

С тази колода е направена ревизия на по-стари колоди. Разменени са местата на XI и VIII аркани. "Правосъдие" става XI, а "Сила" - VIII. Уейт не е обяснил защо е направил това разместване на арканите, но се предполага, че е базирано на използван материал от "Book T". В някои други колоди е запазена старата номерация, например в таро на Тот на Кроули. 

В колодата таро на Уейт също така са обновени Големите аркани, а към Малките аркани са добавени картинки, каквито преди това не е имало, а са били изобразявани само броя на знаците на боята. 

При избора на символика, Уейт се е базирал основно на трудовете на мага и окултиста от 19 век, Елифас Леви.

Колодата на Райдър - Уейт оказва влияние на цяла поредица от художници и окултисти, които са създавали свои собствени колоди таро на по-късен етап. 

Автор: админ на taro-gadatel.blogspot.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар